Jedna káva sedmkrát jinak

Myslela jsem, že si jen rozšířím obzory co se týče různých typů přípravy kávy, abych si konečně mohla v kavárně objednat i něco jiného než cappuccino nebo flat white, ale kurz s Katkou predčil moje očekávání. Nejen že nás naučila jaký je mezi jednotlivými přípravami kávy rozdíl, ale opravdu detailně jsme jednotlivé přépravy prošly a každou si sami vyzkoušeli. Díky ní jsem tak poprvé objevila kouzlo filtrovane kavy. (O práci s espressem a mlékem nemluvě..) Tento kurz bych určite doporučila jak všem zájemcům o kávu, tak lidem, kteří by se chtěli vrhnout do role začínajícího baristy.

Denisa Dočekalová

Profesionální praxe s přátelským a osobním přístupem

Před svým odjezdem do Londýna, kde jsem chtěl pracovat jako barista, jsem hledal někoho, u koho bych absolvoval baristický kurz s návazností na Latte Art. Byl jsem rád, že jsem se na kurzu nakonec domluvil s Kateřinou, protože předešlá spolupráce v rámci Týdne kávy mi dávala naději, že kurz bude pohodový a přínosný. Skutečnost však byla ještě mnohem lepší. V první části baristického kurzu jsem si nejen zopakoval a značně rozšířil vědomosti o přípravě espressa a filtru, ale také vše několikrát vyzkoušel v praxi. Obsluhu profesionálního kávovaru jsem díky praktickým radám lektorky rychle přijal za své. V druhé části kurzu jsem se naučil skvělé cappuccino. Co musím vyzdvihnout je řada praktických rad, které mi pomohly rychle si osvojit přípravu kávy a práci s mlékem. Kurz byl záživný a zábavný. Po základním kurzu jsem chtěl dopilovat Latte Art. Využil jsem možnosti načerpat dovednosti a zkušenosti od Robina Blaskeho, který mne zaujal nejen metodikou výuky (výklad - názornost - praxe), ale i koučovacím přístupem. Na Robinovi je znát jeho dlouhodobá praxe s přípravou kávy i s výukou. Nedovedl jsem si představit, kolik nových informací se dá vměstnat do několikahodinového kurzu. A navíc vše proložené příběhy, praktickými radami a vtípky. U obou lektorů (Kateřiny a Robina) mne překvapil propojení profesionální praxe s přátelským a osobním přístupem.

Marek Rakovský

Základní baristický kurz

Absolvovala jsem základní baristický kurz, který jsme si dle individuálních potřeb rozdělily na 3x3h. V první části jsme se věnovaly povídání o kávě, jejím původu a druzích a také jsme si ukázaly a vyzkoušely různé typy přípravy filtrované kávy. Ve druhé části jsme přešly k tomu nejdůležitějšímu – přípravě espressa, včetně vážení kávy, nastavení mlýnku či obsluhy kávovaru. V poslední části jsme se potom zaměřily na mléčnou pěnu a vytvoření cappuccina, ale také na správnou péči o kávovar a mlýnky i jejich čištění. Veškerá praktická stránka kurzu byla prokládána zajímavým a nezbytným teoretickým pozadím toho, proč a jak věci fungují právě takto. Atmosféra kurzu byla nesmírně uvolněná a přátelská a vše bylo na individuální domluvě. Paní Kateřina je skutečně žena na svém místě a ví, o čem mluví. Skvělý bonus je i v tom, že i po absolvování kurzu je možné si znalosti „osvěžit“ díky průkazům opravňujícím udělat si kávu v Black Box Café.

Jméno Příjmení

Průběh mé očekávání ještě předčil

Na kurz jsem se moc těšila a jeho průběh mé očekávání ještě předčil. Praktická část s teoretickou byly smysluplně zastoupeny a skvěle se doplňovaly. Mé vědomosti (jimiž teď ráda oslňuji jak rodinu, tak kolegy v práci 🙂 ) se rozšířily o základy historie kávy, správnou terminologii nebo současnou situaci na trhu. Prostor byl i na jakékoliv záludné dotazy. Získané dovednosti bych rozdělila na ty, které jsem mohla bezprostředně uplatnit v každodenním životě (tj. správná a i v domácích podmínkách proveditelná příprava filtrované kávy několika různými způsoby), a poté na ty, které sama využiji logicky svátečněji, ale znamenaly vstup do světa profesionální přípravy espressa a dalších kávových nápojů. Katka je naprostý profesionál. Ve svém oboru se orientuje i poslepu a to, co učí, skutečně zná a umí. Zároveň je však její přístup k celému fenoménu kávy zdravě rozumný a lidský – tedy bere kávu stále především jako věc, která má sloužit konzumujícímu zákazníkovi, nikoliv naopak.

Jméno Příjmení

Vše pod taktovkou zkušené a energické školitelky

U Katky jsem absolvovala základní baristický kurz. Za celkem devět hodin během tří dnů jsem se dozvěděla zajímavosti ze světa kávové teorie a naučila základní postupy při přípravě káv filtrovaných i na bázi espressa. Skvělé je, že si všechny nově nabyté informace ihned osvojujete praxí a na konci kurzu víte, jak vzít do ruky chemex, jak optimálně nastavit mlýnek nebo jak vyšlehat mléčnou pěnu do cappuccina. To vše pod taktovkou zkušené a energické školitelky. Katka je zkrátka odbornice na svém místě a já věřím, že kurz u ní si užijete stejně jako já.

Jméno Příjmení